top of page

Tennisalbue og golfalbue


Idretter som involverer gjentatt bevegelse av armene, som tennis og golf, kan føre til belastningsskader som tennisalbue og golferalbue. Begge disse tilstandene gir smerte og ubehag i albuen og kan påvirke ytelsen til idrettsutøvere. Her finner du litt informasjon om hva tennisalbue og golferalbue er, hva som forårsaker dem, og hvordan de kan behandles.

Tennisalbue, også kjent som laterale epikondylitt, er en tilstand der det oppstår smerter på utsiden av albuen. Tilstanden får navnet sitt fordi den ofte påvirker tennisspillere på grunn av repetitiv bruk av underarmen og håndleddet i slagene. Imidlertid kan tennisalbue også ramme personer som ikke spiller tennis. Smertene oppstår vanligvis rundt albueknoken og sprer seg til underarmen og håndleddet. Aktiviteter som løfting av tunge gjenstander eller gjentatt bruk av verktøy kan også forårsake tennisalbue.

Golferalbue, eller medial epikondylitt, er en tilstand der det oppstår smerter på innsiden av albuen. Selv om navnet antyder at denne tilstanden primært rammer golfspillere, kan den også påvirke personer som utfører repetitiv bevegelse som involverer håndleddsfleksjon og underarmsspenning. Smertene ved golferalbue er vanligvis konsentrert rundt albueknoken og kan stråle nedover underarmen. Aktiviteter som heving av vekter eller bruk av verktøy kan være utløsende faktorer for golferalbue.

Begge tilstandene oppstår som et resultat av overbelastning av sener og muskler i underarmen. Gjentatt bevegelse og belastning fører til mikroskopiske rupturer i senene og gradvis oppbygging av betennelse. Dette forårsaker smerte, svakhet og begrensning av bevegelse i albuen og underarmen.

Behandlingen av tennisalbue og golferalbue fokuserer vanligvis på å lindre smerte, redusere betennelse og forbedre helingsprosessen. Her er noen vanlige behandlingsmetoder


  1. (P).O.L.I.C.E(optimal belastning, is, kompresjon, elevasjon): Dette er grunnleggende førstehjelpsprinsipper som kan lindre smerte og redusere betennelse. Det anbefales å hvile den berørte armen, påføre ispakker regelmessig, bruke kompresjonsbandasje og holde armen høyt for å redusere hevelse.

  2. Behandling: Våre kiropraktorer og muskelterapeut kan veilede deg gjennom spesifikke øvelser som styrker musklene i underarmen og forbedrer fleksibiliteten. De kan også bruke teknikker som massasje, akupunkturnåler, kinesiotape og justeringer for å lindre smerte og fremskynde prosessen med å bli bedre.

  3. Medikamenter: Smertestillende og betennelsesdempende medisiner kan brukes for å lindre smerte og redusere betennelse. Vi anbefaler som regel ikke dette siden det ikke gjør så mye med årsaken til problemet og bør tas under veiledning fra en lege.

  4. Ergonomiske justeringer: Gjennomgang av teknikk og utstyr, som racket eller golfkøller, kan hjelpe med å redusere stresset på albuen. Bruk av riktig grepsteknikk og ergonomisk tilpassede utstyr kan være nyttig.

  5. Injeksjoner: I noen tilfeller der det ikke blir bedre med behandling, kan man anbefale kortikosteroidinjeksjoner for å redusere betennelse og smerte. Disse injeksjonene bør imidlertid brukes med forsiktighet og kun etter anbefaling fra en kvalifiserthelsepersonell.

Det er også viktig å huske på forebygging av tennisalbue og golferalbue. Noen tiltak du kan ta for å redusere risikoen inkluderer:

Kinesiotape kan være en fin måte å lindre smertene på mellom behandlinger
  1. Oppvarming og tøying: Gjennomfør oppvarmingsøvelser før du begynner å spille tennis eller golf. Dette vil bidra til å forberede musklene og senene på den kommende aktiviteten. Etter treningen er det også viktig å utføre tøyeøvelser for å opprettholde fleksibiliteten i underarmen.

  2. Teknikk og grip: Lær riktig teknikk og grepsteknikk fra en erfaren instruktør. Feil teknikk kan legge unødvendig stress på albuen og øke risikoen for skade.

  3. Gradvis økning av intensitet: Unngå å overbelaste musklene og senene i begynnelsen. Øk intensiteten og varigheten av aktivitetene gradvis over tid for å gi kroppen tid til å tilpasse seg.

  4. Bruk av riktig utstyr: Sørg for at racketen eller golfkøllene er riktig tilpasset deg. Feil størrelse eller vekt kan bidra til økt belastning på albuen.

  5. Ta pauser og hvil: Unngå å overbelaste albuen ved å ta hyppige pauser under aktivitetene. Dette gir tid for musklene og senene å hvile og gjenopprette seg.

Husk at det er viktig å oppsøke hjelp hvis smertene vedvarer eller forverres over tid. En kiropraktoren kan ofte gi en nøyaktig diagnose og anbefale den mest hensiktsmessige behandlingen for din spesifikke tilstand. Dersom videre utredning kreves, kan vi starte opp den med tanke på hvor man bør henvises.

Tennisalbue og golferalbue kan være utfordrende for idrettsutøvere, men med riktig behandling og forebyggende tiltak kan du komme deg tilbake i form og fortsette å nyte sporten du elsker. Husk å lytte til kroppen din og gi den det den trenger for å holde seg sterk og skadefri.


Har du noen spørsmål rundt disse to tilstandene eller generelt om albue eller underarmssmerter? Da må du gjerne ta kontakt med oss!6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commenti


bottom of page