top of page

Schlatters - skal man trene eller ikke?


Schlatters er noe flere unge idrettsutøvere kan oppleve. De som spiller fotball eller driver med annen form for idrett der det er mye stopping og starting er mer utsatt for dette.


Hva er schlatters?

Schlatters kjennes som regel på fremsiden av skinnebenet, helt øverst ved kneet. Det kan være ganske intense smerter, man kan oppleve hevelse, rødhet og ikke minst at det er vanskelig å være i aktivitet. Grunnen til at vi får schlatters kommer av repetitiv belastning i form av raske stopp og raske starter ved aktivitet der patellarsenen (den senen som fester kneskjellet til foran på skinnebenet) begynner å trekke hardt på benet. I ungdomsårene, når man vokser mye, er denne delen av benet i full utvikling og er ikke like sterk som det skal være når det er ferdig grodd og man kan rett og slett begynne å trekke på det vi kaller for periosteum (det ytterste laget av ben). De repetitive belastningene skaper irritasjon og klarer å trekke denne delen av benet til en litt uvanlig form slik at det dannes en liten 'benklump' når dette gror.


Det er ikke en spesifikk ting som forårsaker Schlatters. Ofte er det en kombinasjon av flere ting som f.eks. rask vekst, økt belastning og treningsmengde samtidig som det ofte er generelt lite fokus på skadeforebygging og basistrening i idrettene denne skaden forekommer mest som ser ut til å være de mest hyppige faktorene som spiller inn. Dette skaper dårlig kontroll eller kanskje svakhet i muskulaturen som er assosiert med støtte og bevegelse av kne som gjør at man blir litt utsatt for skade uansett. Selv i de idrettene det er et fokus på det, forekommer Schlatters fortsatt, men litt mindre hyppig.For de som opplever symptomer av Schlatters, kan en periode med restitusjon eller variert aktivitet være veldig gunstig slik at området får tid til å leges. Schlatters er heldigvis ikke farlig, men kan være veldig plagsomt for aktive idrettsutøvere gjennom ungdomsårene. Etter man er ferdig utvokst i ben, eller at vekstspurtene avtar vil man oppleve mindre plager. Opplever man smerter i kneet over lengre tid, er det lurt å få det sjekket av riktig fagpersonell som kan hjelpe med behandling og rehabilitering. Avlastning, behandling og riktige øvelser har positiv effekt på symptomene og vil hjelpe utøveren tilbake til aktivitet og bidra til mindre plager senere.


Forebygging av Schlatters kan være mulig med noen enkle tiltak. Det er viktig å opprettholde god muskelstyrke og fleksibilitet rundt kneet og leggene. Gradvis økning i treningsintensitet og varme opp før aktivitet kan bidra til å forberede musklene og senene på belastningen de vil oppleve. Riktig teknikk og landingsteknikk, spesielt i idretter som involverer hopping og løping, kan også bidra til å redusere risikoen for Schlatters.


Hvordan diagnostisere Schlatters?

Schlatters diagnostiseres ved hjelp av ortopediske tester og i enkelte tilfeller kan ekstra utredning trenges for å se om dette faktisk er Schlatters eller en senebetennelse under kneskjellet. MR, Røntgen eller ultralyd kan da brukes for å se om det har kommet eller det kommer en bendannelse på fremsiden av kneet.


De som har opplevd Schlatters i ungdomsårene, kan i voksen alder være litt mer utsatt for irritasjon av sener i kneet eller andre kneskader dersom man ikke gjør noe med kneet i ungdomsårene.
Om du har spørsmål angående Schlatters eller andre kneplager, kan vi ofte gi svar og bidra med å få de bedre.8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page