top of page

Jumper's Knee og Runner's Knee

anekstad

Som aktive utøvere pusher vi ofte kroppen vår til grensen og lenger gjennom ulike fysiske aktiviteter. Imidlertid kan disse aktivitetene noen ganger føre til vanlige kneskader som kan påvirke vår mobilitet og generelle velvære betydelig. To slike skader som idrettsutøvere ofte opplever er jumper's knee og runner's knee. I dette innlegget skal vi se litt på detaljene rundt disse to tilstandene, inkludert årsaker, symptomer, behandlingsalternativer og forebyggende strategier.

Kinesiotape for jumpers knee

Jumper's Knee Jumper's knee, også kjent som patellar tendinopati, er en tilstand som hyppig påvirker idrettsutøvere og personer som utfører gjentatte hoppbevegelser. Det kjennetegnes av smerter rundt senen som fester seg til kneskålen (patella). Her er noen viktige punkter om jumper's knee:



  1. Årsaker: Jumper's knee kan skyldes ulike faktorer, inkludert overbelastning, muskelubalanser, dårlig hoppeteknikk, svake lårmuskler, og feil utstyr eller underlag. Hyppige og intense hoppbevegelser setter stor belastning på patellarsenen, noe som kan føre til degenerasjon og smerte.

  2. Symptomer: Vanlige symptomer på jumper's knee inkluderer smerter under eller rundt kneskålen, spesielt ved hopping, landing eller bøying av kneet. Smertene kan være verkende eller skarpe og kan gradvis øke i intensitet over tid.

  3. Behandling: Behandlingen av jumper's knee fokuserer på å redusere smerte, fremme helbredelse og styrke senen. Dette kan inkludere hvile, isbehandling, bruk av støttende bandasje eller knebeskyttere, rehabiliteringsøvelser for å styrke muskulaturen rundt kneet, og gradvis tilbakevending til aktiviteter. I noen tilfeller kan man anbefale bruk av spesialtilpassede ortopediske innleggssåler eller eksentrisk trening for å avlaste senen og forbedre helbredelsesprosessen.

  4. Forebygging: For å forebygge jumper's knee er det viktig å implementere visse tiltak. Dette inkluderer å gradvis øke treningsintensiteten, unngå overbelastning og plutselige økninger i treningsmengde. God teknikk og landingsteknikk i hoppøvelser, samt styrke- og balansetrening for lårmuskulaturen, kan bidra til å redusere risikoen for jumper's knee.


Undersøkelse av kneet

Runners knee, også kjent som patellofemoralt smertesyndrom, er en tilstand som ofte påvirker løpere og personer som utfører gjentatte gå/løpebevegelser. Det kjennetegnes av smerter over, rundt eller bak kneskålen (patella). Her er noen viktige punkter om runners knee:


  1. Årsaker: Runners knee kan oppstå på grunn av flere faktorer, inkludert overbelastning, muskelubalanser, dårlig løpeteknikk, svake lår- og hofte-muskler, og biomekaniske problemer som feilstilling av kneskålen. Hyppig løping på harde overflater kan også bidra til utviklingen av denne tilstanden.

  2. Symptomer: Symptomene på runners knee inkluderer smerter rundt eller bak kneskålen, spesielt under aktiviteter som løping, trappetrinn og knebøy. Smerten kan forverres ved nedoverbakker eller etter lengre perioder med fysisk aktivitet. Noen kan også oppleve en følelse av knirking eller knasing.

  3. Behandling: Behandlingen av runners knee fokuserer vanligvis på å redusere smerte og betennelse, samt å adressere de underliggende årsakene til tilstanden. Dette kan innebære hvile og begrenset aktivitet for å gi kneet tid til å leges, isbehandling for smertelindring, bruk av knestøtte eller tape for å støtte kneskålen, manuell behandling og treningsveiledning for å styrke muskulaturen rundt kneet og forbedre biomekanikken.

  4. Forebygging: For å forebygge runners knee er det viktig å gradvis øke treningsintensiteten og varme opp grundig før aktiviteter. Styrketrening av lår- og hofte-muskler kan bidra til å forbedre stabiliteten rundt kneet. Det er også viktig å bruke riktig fottøy som passer godt og gir tilstrekkelig demping og støtte.

Disse to skadene er blandt de mest hyppige kneskadene vi har og har sørget for mange fotball/håndballkamper og løp som har blitt ødelagt for utøveren. Som nevnt ovenfor handler mye av forebyggingen om enkle ting som f.eks oppvarming, generell styrketrening og teknikktrening som bør være i fokus. Har skaden skjedd, er det heldigvis hjelp og få og man kommer seg ofte veldig raskt tilbake til idretten. Hva som behandles bestemmes av behandleren i samarbeid med pasient og evt. foresatt. Behandlingen kan variere mellom pasienter siden den er skreddersydd til enkeltindividet. Dersom man opplever returnerende tilfeller av enten runners knee eller jumpers knee, bør man så absulutt få sett på det av riktig personell for å se om det er noe annet som bør gjøres for å få kneet bedre.


Dersom du har spørsmål rundt disse to skadene er det bare å ta kontakt med oss. Vi har god kompetanse og erfaring.

14 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

댓글


bottom of page