top of page

OvertråkkOvertråkk er en av de mest hyppige idrettsskadene. Dette kan være så lite som å vrikke foten til større overtråkk der man må gå på krykker i noen uker. De aller fleste overtråkk bør rehabiliteres i en viss grad for å forhindre repetitive skader eller skader videre opp i benet.


Hva skjer?


Når du tråkker over på utsiden av foten forstrekkes leddbåndene i en unaturlig posisjon. Det er flere leddbånd som kan forstrekkes og man vil ofte få en kompresjon på innsiden av foten. Derfor vil man ofte oppleve hevelse, rødhet (kanskje også blåmerker), smerte og funksjonsnedsettelse. Dette er kroppens måte å begynne å fikse problemet. Dette kalles inflammasjon/betennelse. Det er da også viktig ved akutte skader at man unngår betennelsesdempende medikamenter om mulig for å komme seg raskere tilbake. Graden av forstrekkelse kan deles i 3: lett forstrekkelse uten skade på leddbånd, delvis avrivning av leddbånd og full avrivning av leddbånd. Jo verre skade, desto flere og sterkere symptomer. De aller fleste havner i kategori 1 eller 2.

Ved funksjonsnedsettelse over lengre tid vil kroppen også utvikle kompensasjonsmekanismer for å klare å fullføre de daglige oppgavene du har. Dette er bra midlertidig, men ikke over lengre tid siden det vil gjøre deg mer utsatt for andre skader som i f.eks. kne eller videre overtråkk i ankelen om dette ikke rehabiliteres riktig. Man kan også tråkke over på innsiden av foten men da er det ofte snakk om ruptur av leddbånd og skjer mye sjeldnere enn det å tråkke over på utsiden.


Hvor fort blir jeg bedre?

Det kommer an på omfanget av skaden. Et lett overtråkk kan virke vondt i alt fra 1 dag til 14 dager. Noen ganger litt lengre og, men blir oftest helt bra. Det er viktig at vi følger anbefalingene for akutte skader når de skjer som går under navnet POLICE. I mange år har vi praktisert PRICE prinsippene. Nå praktiserer vi oftere POLICE der R (rest/ro) er byttet ut med OL (optimal load/optimal belastning).

P - protection/beskyttelse: Det er lurt å beskytte området. Har du brukket noe får du gips. Har du tråkket over kan det være lurt med en støttebandasje el.

OL - Optimal load/optimal belastning: Det er viktig å holde området funksjonelt. Dette betyr ikke at man skal ut å gå så langt man klarer om man har f.eks vondt i ryggen. Ofte så er kortere turer på opp til 10-15 minutter flere ganger om dagen mer enn nok. Belastningen øker etter hvert som man blir bedre.

I - Ice/Is: Is ned området i den akutte fasen. Dette hjelper på smerten og for å redusere de andre symptomene fra inflammasjonen (kroppen som prøver å reparere seg selv)

C - Compression/kompresjon: Legg gjerne på kompress hvis mulig. Dette hjelper på sirkulasjonen og reduserer ødem.

E - Elevation/elevasjon: Hold gjerne skadeområdet over hjertehøyde om det er mulig. Dette hjelper kroppen med å føre blod tilbake til hjertet og forhindrer opphopning av det slik at det ikke blir å hovent.

Andre ting vi ofte anbefaler er

-Varme om is ikke hjelper. Dette lindrer nok ikke de mest akutte smertene, men kan hjelpe til med litt komfort.

-Drikke nok vann. Minimum 2L om dagen er regelen. Litt som et maskineri trenger olje, trenger kroppen også litt ekstra for å bevege seg lettere.


Det er anbefalt at hvert eneste overtråkk går gjennom rehabilitering for å forhindre langvarig skade eller svakhet i ankelleddet. Som enten fotball eller håndballspiller er ankelen/foten en viktig del når det kommer til alt fra teknikkutvikling, hopping, finting osv. og bør være velfungerende også hos barn og unge - ikke kun hos proffene.


Undersøkelse og behandling av dette innebærer å sjekke funksjon av ledd og muskulatur i området. Når området leges, jobber muskulaturen på overtid for å kompensere for en svakhet i leddbåndet. Over tid med lite bevegelse vil det også som regel sette seg stivhet og restriksjoner i ankel og fotrotsben som kan bidra til en lengre skadeperiode om dette ikke sjekkes eller evt. behandles. Etter som smertene blir bedre, bør man gjennomføre et rehabiliteringsprogram som fokuserer på å bedre funksjon, balanse og koordinasjon for hele benet.


Fra en kiropraktors perspektiv ser vi primært på funksjonen av leddene samt tap av muskelfunksjon. Behandling innebærer justering/mobilisering av ankel, fotrotsben og til og med tær. Kiropraktoren kikker også gjerne på kneet, hofta og bekkenet om du sliter med repetitive overtråkk eller bare for å sjekke omfanget av overtråkket.


Fra en muskelterapeuts perspektiv ser vi på muskulaturen som er involvert i skaden. Har et leddbånd fått en forstrekkelse, vil ofte muskulaturen være involvert. Kanskje den også har blitt forstrukket? Kanskje den nå jobber ekstra hardt for å kompensere for et 'svakt' leddbånd? Muskelterapeuten vil jobbe på tilhørende muskulatur for å opprettholde funksjonen i den.


Både kiropraktor og muskelterapeut har god erfaring med rehabiliteringsprosessen for et overtråkk som er basert på utdanning, profesjonell erfaring og egen opplevelse, og kan hjelpe deg om du trenger det.


Grad 3 leddbåndsskader kan i noen tilfeller opereres dersom rehabilitering og manuell behandling feiler. Det anbefales at man prøver de sistnevnte først før kirurgi vurderes slik at man kan unngå unødvendige operasjoner.524 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page